пʼятницю, 27 червня 2014 р.

Порстріл, який змінив історію

Рубрика: «Цей день в історії» 
Ведучі рубрики: Верлинська О. учениця 8-А, 
Денисенко А.Л. учитель історії
Інформацію взято за матеріалами інтернет видань

      28 червня 1914 року в Сараєво сербським терористом убито спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружину герцогиню Софію Гогенберг, що стало формальним приводом до початку Першої Світової війни.
    За берлінською угодою 1878 року Австро-Угорщина отримала мандат на окупацію та адміністрування Боснії та Герцеговини, при збереженні формального суверенітету Османської імперії. При цьому як в Сербії, яка нещодавно отримала незалежність, так і в Боснії існував ряд таємних терористичних організацій, які ставили за мету приєднати ці землі до сусідньої Сербії.
    Ерцгерцог Франц Фердинанд, спадкоємець австро-угорського престолу, перебував у Боснії з інспекцією імперських військ і цього дня мав ознайомчу поїздку по місту. Переміщуючись у відкритому автомобілі з невеликою кількістю охорони, він був атакований сербським націоналістом Недєлькою Кабріновичем, котрий кинув в автомобіль бомбу. Франц Фердинанд зумів викинути її з авто, але вибух бомби привів до чиленних поранень серед випадкових перехожих.
    Цього ж дня ерцгерцог з дружиною Софією їхали вулицями Сараєво і, водій, збившись з маршруту, попав у затор на вулиці, котра, за іронією долі, носила ім'я дядька Фердинанда імператора Франца Йосифа. Тут перебував 19-річний студент Гаврило Принцип, котрий побачивши, що машина сповільнила рух, вихопив пістолет і двічі вистрілив у ерцгерцога. Перша куля поранила Софію, друга - Фердинанда. Через декілька днів вони обидва померли.
     На місці замаху Принцип намагався застрілитися, але люди, що підбігли, відібрали у нього пістолет і побили настільки жорстоко, що у в’язниці йому довелось ампутувати руку. Він був засуджений до 20 років ув’язнення і помер у в’язниці від туберкульозу 28 квітня 1918 року.
    У ході розслідування було встановлено, що до замаху на ерцгерцога причетні сербські посадові особи, Австро-Угорщина поклала вину за напад на уряд Сербії і спробувала використати цей інцидент як привід для придушення слов'яського націоналізму на своїх територіях. Однак Росія виступила на боці Сербії і оголошення війни було відкладене до отримання запевнення з боку Німеччини про підтримку в разі інтервенції Росії. 
     28 серпня Автро-Угорщина оголосила Сербії війну, і протягом тижня Росія, Бельгія, Франція, Британія і Сербія з одного боку і Австро-Угорщина та Німеччини з іншого були втягнуті у військовий конфлікт, котрий переріс у Першу Світову війну.

Гаврило Принцип

Ерцгерцог Франц Фердинанд









Немає коментарів:

Дописати коментар