понеділок, 1 грудня 2014 р.

Відчуваю себе європейцем

 Рубрика: "Школьная жизнь"
Автор: Атрощенко Олена , учениця 11-А класу

     До найдрібніших подробиць пам’ятаю той день, коли вперше Європа заполонила мої думки. То був урок літератури, де ми вивчали творчість великого поета - Шекспіра. Я, ніби зачарована кожним рядком його сонета, усе більше поринала в прірву, яка розділяла мене з реальністю. Кохання, віра, надія полонили мою душу. Саме тоді зацікавила Європа з її вічними питаннями місця людини у житті, віри в Бога, кохання двох сердець та справедливості. Переді мною відкрилась справжня Європа у книжках європейських мислителів та літераторів, краса геніальних полотен митців, неперевершена архітектура та історія цих країн, яка не може не захоплювати. З того часу я поринала у думки та мрії, хотілося побачити ті старовинні вулиці, де сеньйори співали балади своїм закоханим, ті величезні храми, де людина поставала один на один з Богом, і зрозуміти, як живуть ці люди нині.
     І ось восени минулого року слово «Європа» загомоніло у всіх на вустах. Звідусіль було чутно, що вже готовий договір вступу до Європейського союзу. Залишилось головне - підписати. Мене так надихнула ця звістка, що я ділилась своїми враженнями з всіма навколо, але, на жаль, виявилося, що не всі бачать нас європейцями. Тоді я почула доволі різні точки зору: «Ми не зможемо прийняти той факт, що в них дозволені одностатеві стосунки», «Ми зовсім інші», «Україна - не Європа», «Ми загубимо наш колорит, історію, традиції» та інші. Ці слова не давали мені спокою і весь час блукали у голові, і тоді я замислилась над питанням,яке турбувало кожного: «Чи є ми європейцями, а, насамперед, чи є я європейцем?».

   Після Другої Світової війни майже весь світ потерпав від руїни та економічної кризи. Європейські країни знайшли вихід - об’єдналися в союз та, таким чином, допомогли одна одній. Також, установили за ціль - захист кордонів та демократичних цінностей від можливої небезпеки з боку Радянського Союзу та його соціалістичного фронту. Як підказує нам історія, маючи сумний воєнний досвід, країни почали розуміти, що справжня сила в єдності і тільки таким чином можна досягти того так бажаного справжнього миру та добробуту людей. До Союзу почали долучатися євпропейські держави, а згодом уже й країни слов’янського світу та держави минулого СРСР. Кожна з них вкладала щось своє до устрою життя інших, а саме: свої традиції, віру, ментальність. Європа почала змінюватись на очах, з роками багатонаціональність зайняла важливу роль, а мир, справедливість, добробут людей, незалежно від їх віри, вигляду, характеру – посіли головне місце у житті кожного європейця. 

    Отже, й саме почесне звання «європеєць», це – людина розумна, досвідчена, справедлива, далекоглядна, а найголовніше, та, яка за будь-яких обставин, залишається людиною. І ось з розширенням своїх кордонів на схід, Європейський Союз простягнув руку взаємодопомоги та співпраці Україні. Державі, яка має свою велику і доволі непросту історію, багато часу знаходилась під пануванням інших держав та потерпала від численних загарбників, навчилася цінувати мир, віру та справедливість, змогла виховати справжніх чесних та сильних людей, які цілком і повністю відповідають поняттю «європеєць».

    Можливо, я не маю за плечима багатого життєвого досвіду та певних знань, але вважаю та вірю, що зі вступом України до ЄС багато чого зміниться в кращий бік. Адже маючи величезний потенціал, багату національну культуру Україна, потрапивши у цю "величезну компанію", розквітне, як квітка та стане душею Європейського Союзу. Багатющий розум наших учених послужить великим відкриттям та допоможе вирішити багато питань у найрізноманітніших сферах, а природна краса наших слов’янських дівчат продемонструє зовсім інший бік європейських ідеалів дівочої краси. Наші безмежні лани, тендітна природа лугів та буйних лісів, широких річок та чистих озер, а також, справжній затишок української хати з привітною господинею, пахощами борщу і шматком сала зацікавлять чимало туристів. Чутки про щедрість та гостинність нашого народу знає увесь світ.

    Зі вступом України до ЄС почнеться нова ера у всесвітній історії, яка об’єднає увесь світ у мирі та злагоді. Я всією душею та серцем вірю в це, відчуваю себе європейцем.




Немає коментарів:

Дописати коментар