понеділок, 19 січня 2015 р.

19 січня Свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога

Рубрика:"ЧИТАЄМО РАЗОМ"                                        
  Автор:Лілія Гаранич, учениця 10-Б класу

19 січня Свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога, або Богоявлення. 

   Не можливо зрозуміти сенс і важливість події, не роз’яснивши перш за все символічного значення води, про яке говориться у Старому Завіті. Пригадайте з біології, саме вона невід’ємна умова існування, здоров’я і активної діяльності людини. H2O - найдивовижніше природне з’єднання - джерело життя на Землі. Уперше людина поринає у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином особа «оновлюється» для майбутнього достойного життя. Слово «хрещу» чи «охрещаю» означає «занурюю у воду».
   За давніми традиціям, напередодні свята, чоловіки вирізали в ополонці вихід до води у вигляді хреста, жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо там «чорти сидять»,а дівчата у посвячену воду клали калину, аби щоки були рум’яними. 

   Увесь день люди нічого не їдять - постять. Вечеряти сідають з появою на непроникному тлі простору першої зорі.

   Вважається, що на Водохреща вода, де б вона не зберігалась, набирає цілющих властивостей на цілий рік,лікуючи фізичні та духовні негаразди. 

   Чи цікаво вам, як святкують Богоявлення меншини різних країн? Так? Тож читайте далі. Виявляється, цього дня голланці купаються в Північному морі, Ефіопи з усіх церков до найближчої водойми виносять табот (загорнуту в тканину дерев'яну плиту, що уособлює кам'яні скрижалі із заповідями). Даний процес супроводжується піснями, танцями та криками «хааа хуууу». У Болгарії та Греції священик кидає у воду хрест, за яким навипередки пірнає натовп серйозно налаштованих чоловіків, оскільки ставка - здоров’я на цілий рік. Японці ж навіть мають цілий ритуал, присвячений купанню , назва якого - міноги. В Ізраїлі випускають голубів. Трактують по-різному, дехто вважає,ніби птах - символ Божого Духа, інші - наче відпускають останні зимові свята. 

   Більшість українців пірнає у льодяну воду, з надією здобути кам’яне здоров’я. Коли ж у вас проблеми з серцево-судинною системою, краще прийміть звичайну ванну. Можливо, це не дасть ефекту ополонки, та чистота тіла гарантована. 

   Кожен з нас не залежності від віку, іноді так любить мріяти, і вміло використовує ніч 31 грудня. Якщо ж ви заснули чи з інших причин не використали шанс. Не засмучуйтесь! З 18 на 19 січня Всесвіт дає вам ще одну спробу. Про те, як правильно загадувати бажання написано чимало, я спробувала систематизувати та написати про найцікавіше. 

   По-перше, перед тим, як загадати бажання на Водохреща, рекомендують спочатку подумки попросити вибачення у тих, кого образив, а також необхідно подякувати Богові за все, що маєш.

1. Після цього можна загадувати найзаповітніші мрії, вийшовши на вулицю чи просто на балкон о 12 годині. Однак необхідною умовою є саме відкритий простір неба, що слугує зв’язком Космосу та людини.

2. Є ще один спосіб - звечора треба написати 12 бажань на маленьких аркушиках та покласти під подушку, а зранку витягнути 3, які обов’язково повинні збутися.

3. Також можна поставити келих з водою і, коли опівночі по ній підуть брижі, - задуйте бажання. 

   Дехто вважає, що в цю ніч приходять пророчі сни, тож якщо маєте питання до Долі, обміркуйте та обов’язково отримаєте відповідь. 

   Зимові свята слугують гарним приводом для ворожіння. Існує багато способів дізнатися про своє майбутнє, втім пам’ятайте, ворожіння – веселий спосіб провести час друзями та розвинути фантазію, не більше! 

   Сподіваюсь Ви дійшли до цього моменту, зробили корисні висновки, дізнались щось нове і наступне Хрещення обов’язково принесе зовсім інші емоції та мрії. Щасливого святкування!










Немає коментарів:

Дописати коментар