пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

14 жовтня…

Рубрика: «Цей день в історії» 
 Ведучі рубрики: Верлинська О. учениця 9-А, 

     Цього дня славне українське місто Запоріжжя святкує День визволення, тому й одночасно День міста. У роки Другої світової війни місто протягом двох років — з 4 жовтня 1941 по 14 жовтня 1943 перебувало під владою німецьких окупантів. Однак перемоги Червоної Армії у Сталінградській і Курській битвах докорінно змінили хід Другої світової війни.Червона Армія перейшла у наступ. Розпочалися бої за визволення України. На вересень 1943 року фронт наблизився до Запорізької області. Перші населені пункти Запорізької області, які межували з Донбасом, радянські війська звільнили 14 вересня 1943 року. 20 вересня звільнено Комишуваху, 22 вересня – Красноармійськ (нині м. Вільнянськ). Наприкінці вересня радянські війська вийшли на підступи до Запоріжжя, але далі наступ на місто тимчасово призупинився. Німці не збиралися здавати місто без бою, тому до вирішального штурму необхідно було добре підготуватися.

     Запоріжжя займало значне місце у планах німецького командування. Це було викликано як промисловим значенням міста, так і його важливим розташуванням зі стратегічної точки зору. Для оборони Запоріжжя німці створили так званий Запорізький плацдарм, який став частиною системи німецьких оборонних споруд, яка отримала назву Східного валу. Він проходив по Дніпру через Запоріжжя, далі повертав на південь до Мелітополя і по річці Молочній доходив до Азовського моря. Німецьке командування розуміло, що, втративши Запоріжжя, воно не зможе втримати КривийРіг, Марганець, оборону лінію «Вотан» під Мелітополем, яка перекривала дорогу на Крим. Загалом втрата німецькими військами Запоріжжя могла значно ускладнити оборону Східного валу. Розуміючи значення утримання Запоріжжя, місто кілька разів відвідав А. Гітлер.

     Вирішальний наступ радянських військ на Запоріжжя розгорнувся в ніч з 12 на 13 жовтня 1943 року. У ніч з 13 на 14 жовтня розпочався штурм вже безпосередньо міста. На світанку 14 жовтня радянські війська вийшли на околиці міста,окремі підрозділи вели боїна міських вулицях.

     Першими до міста увірвались танкісти 39-ї танкової бригади та бійці 59-ї гвардійської стрілецької дивізії. Танк лейтенанта Миколи Яценка першим прорвався до міста, екіпаж знищив 4 ворожих танки, кілька вогневих точок, понад 100 гітлерівців, захопив міст через р. Мокру Московку. У 1960 р. у Запоріжжі на площі Радянській було встановлено пам'ятник героям-танкістам – танк Т-34 на високому гранітному постаменті.

     У другій половині дня 14 жовтня 1943 року сильно укріплений Запорізький лівобережний плацдарм, на який німці покладали великі надії, перестав існувати. У лівобережній частині міста не залишилось жодного ворожого солдата.

     Але це ще не все. 14 жовтня відзначається свято України – День українського козацтва, згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день Покрови Пречистої Богородиці. В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Враховуючи історичне значення і заслуги козацтва у створенні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення, Президент України видав низку указів, що безпосередньо стосуються козацького руху, а 15 листопада 2001 р. було прийнято положення «Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002–2005 роки». А також пам’ятаймо, що Запоріжжя – основний осередок козацтва.

    З 2014 року в Україні відзначається ще одне свято - День захисника України. Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом також було скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999, яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

Тож не сумуймо, а святкуймо, і не якось, а по-українськи!










Немає коментарів:

Дописати коментар