понеділок, 22 грудня 2014 р.

Тиждень права

Рубрика: "Школьная жизнь"
Автор: Копитіна Ольга та Мирченко Аліна, 
             учениці 9-А класу
     У житті трапляються такі ситуації, які важко вирішити самому. На допомогу нам приходить юридична наука. Чим вона може допомогти?.На відміну від наук, що вивчають природні явища і процеси: таких як фізика, хімія, астрономія тощо, суспільні науки вивчають відносини, які складаються між людьми і їх спільнотами, безпосередньо служать людині.
Це повною мірою стосується і юридичної науки, головним завданням якої є сприяння через державні і правові інститути розквіту особистості і подоланню перешкод на цьому шляху, ефективному використанню людського потенціалу, створенню умов для найповнішої реалізації прав і свобод людини і громадянина.
    Люди мають рівні права між собою, рівні обов’язки. Вони здатні на благородні та жахливі вчинки, тому була створена юридична, правова наука, аби людина знала свої права та обов’язки, аби розуміла, що здійснюючи будь- який учинок,який заборонений законом, повинна буде відповісти за нього. У сучасному житті ця наука дуже важлива, адже з плином часу люди змінюються,хто у гірший, а хто у кращий бік.
    Уже з дитинства ми починаємо розуміти свої права. Кожна людина має право на любов, на піклування, на сім’ю,на житло… Саме тому, аби збагатити свої знання з приводу права, ми починаємо вивчати цей предмет у шкільних закладах. На перший погляд, це доволі важко, адже запам’ятати усі закони та правові норми складно, але з часом ти починаєш усвідомлювати їх і вивчення цього предмета стає значно легшим.  
    Ознайомлюватися з правом ми почали у 9 класі. Дуже сподобався цей предмет, бо ми не тільки вивчаємо параграфи у книжці, але й розглядаємо цікаві історії. На нашу думку, на прикладі ситуацій з життя чи не найкраще можна зрозуміти правознавство. Вонододає нам упевненості у дорослому житті, адже коли ти знаєш свої права, то,звісно, можеш відстояти їх.
    Право – дуже суперечливий предмет, адже щодо кожного закону є свої тонкощі і нюанси. Тому нерідко за допомогою люди звертаються до спеціалістів, що знаються на всіх тонкощах і здатні відстояти права свого клієнта. Такими спеціалістами є адвокати та юристи. Нещодавно до нас на урок завітав висококваліфікований адвокат. 
    Спочатку ми розпитували у ньог, чи легко стати адвокатом і які зусилля для цього треба докласти. Як виявилося, самого навчання та відмінного знання прав, обов’язків та різноманітних законів недостатньо. Чималу роль в професії адвоката відіграє саме практика. Лише пройшовши 2 роки практики, можна впевнено називати себе досвідченим спеціалістом з правознавства. 
    Саме тому нас зацікавили реальні історії із практики та роботи адвоката. Чоловік повідав нам про жахливі вбивства, крадіжки та про покарання, що їх отримали правопорушники. Виявилось, що йому доводилось судити не лише незнайомих йому людей, а й власних колег та знайомих. Але, як то кажуть, робота перш за все. Ця професія вимагає справедливості та правди, неважливо, хто сидить на лаві підсудних чи на лаві обвинувачення. Бували у практиці адвоката й безнадійні випадки. Тобто такі, коли людина чинила злочин, що не підлягав виправданню. Але і з таких, здавалось, безвихідних ситуацій, міг знайти ефективний та дієвий вихід. 
    Чимало учнів описали випадки із власного життя. Кожен випадок адвокат проаналізував з юридичної точки зору та висловив власну думку, яка іноді шокувала нас, адже таких нюансів не знав жоден, на відміну від спеціаліста, що, знаючи всі тонкощі, зміг винести остаточне рішення та зайняти власну позицію з цього приводу. 
    Отже, право дійсно є важливою наукою в наш час. А розібратися з ним нам допомагають спеціалісти, що пройшли спеціальний курс навчання. Якщо ж хтось із вас бажає пов’язати своє життя з юриспруденцією, необхідно розуміти, що професія ця надто нелегка і потребує важкого навчання і практики, а в деяких випадках навіть хитрості, але в той самий час і відвертості. Та все ж, вивчати право варто, хоча б у рамках шкільної програми. Вивчайте право і воно обов’язково стане вам у нагоді!









Немає коментарів:

Дописати коментар