понеділок, 11 травня 2015 р.

Садиба Попова

Західний флігель
 Рубрика: "Карта подорожей"
Автор:Денисенко А.Л., учитель історії

    Недалеко від Запоріжжя є містечко з найбанальнішою, здається, для України назвою Василівка. Для багатьох цей населений пункт асоціюється з «літаючою тарілкою» - так у народі прозвали пост ДАІ, що має вигляд НЛО. Але не про цю тарілку я хочу Вам розповісти.
    Село Василівка було засноване на початку 40-х років XVIII ст. Назва походить від імені Василя Степановича Попова – чиновника при дворі Катерини II, який служив у князя Григорія Потьомкіна. Його онук Василь Павлович Попов побудував тут чудовий палац – справжню перлину південних степів.

    Будівництво палацу тривало 20 років (1864–1884) і він став найбільшим серед палаців Східної Європи. Побудований в архітектурних стилях XIX ст., палац має готичні, північноіталійські і мавританські риси. Матеріалом стала цегла, бо Попов володів трьома цегельними заводами в Василівці.

  Хто був автором проекту замку, досі встановити не вдалося. Найбільш вірогідним архітектором учені називають фахівця з Петербурга Миколу Бенуа. Існує точка зору, що автором був мелітопольський архітектор Олександр Агєєнко.

   Палац мав стати альтернативою Воронцовському палацу в Алупці. Зручне розташування комплексу на кордоні Великого Лугу й Дикого Поля зробили його улюбленим місцем для полювання державних діячів, міністрів і, навіть, членів царської родини. Серед поважних гостей садиби - і великий князь Михайло Миколайович — брат царя Олександра ІІ.

    Головною спорудою комплексу був двоповерховий палац з п’ятьма баштами. Парадні в’їзди до палацу були організовані крізь ворота східного та північного флігелів, між якими було закладено парк. Обидва флігелі побудовані дзеркально і відрізняються тільки формою кутових башт. Нині в приміщенні північного флігеля розташовано музей «Садиба Попова». Тут діє п’ять експозиційних залів: етнографічний , зал, присвячений подіям ІІ Світової війни, виставка місцевих художників та зал замку Попова, у якому представлені фотокартки та документи родини Попових, макет-реконструкція садиби, деякі предмети з кімнат і багато іншого.

  Західний флігель (так званий «Англійський замок») своєю архітектурою нагадує середньовічний феодальний замок. Це одна з найкрасивіших споруд комплексу.

   Поруч із західним флігелем розташована оглядова башта. Її особливістю є унікальна цегляна кладка. З балкончиків башти відкривався захоплюючий краєвид на Великий Луг.

  Конюшні відігравали роль фортечних мурів. Їхня архітектура дещо нагадує архітектуру Московського кремля.

  Будівля палацу, на жаль, не вціліла. Нині архітектурний комплекс (залишки палацового комплексу) складається з трьох флігелів (східний, західний та північний). Непогано збереглася будівля конюшні, п'ятиметрова оглядова вежа, обсерваторія, будівля для прислуги.

   Василівка має вигідне географічне розташування для того, щоб використовувати «Садибу Попова» як значний туристичний та культурний центр на півдні України. Усі будівлі палацу Попова, що збереглися, потребують реконструкції. Її не проводять з банальної причини - відсутність коштів. Незважаючи на те, що відвідування музею «Садиба Попова» платне, цих грошей, звичайно, не вистачить, щоб провести всі необхідні відновлювальні роботи. Буде великою втратою, якщо садиба Попова, єдиний поміщицький палацовий комплекс, що зберігся в Запорізькій області, просто зникне, піде у небуття.

З внутрішньої сторони парадного в'їзду

Конюшня

Зовнішні мури конюшен, що нагадують Кремль


Макет палацу

Обсерваторія

Оглядова вежа

Парадний в'їзд


Немає коментарів:

Дописати коментар