четвер, 24 жовтня 2013 р.

Нобелівська премія з літератури-2013 присуджена канадці Еліс Мунро

Рубрика:"ЧИТАЄМО РАЗОМ"
Панфілова М. О., вчитель української мови та літератури
   Сума кожної з Нобелівських премій цього року склала 8 мільйонів шведських крон (1,2 мільйона доларів США).
Про цеу Стокгольмі оголосила Королівська шведська академія наук, відповідальна за присудження нагороди. Повідомляється, що Мунро стала 13-й жінкою, яка отримала Нобелівську премію з літератури, і 110-м Нобелівським лауреатом в цій категорії в цілому.
   Комітет зазначає, що Еліс Мунро – майстер сучасної новелістики.

   Церемонія нагородження представлених лауреатів пройде 10 грудня в Стокгольмі в день смерті засновника Нобелівських премій – шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля.
Чим відома Мунро
   Еліс Мунро народилася в 1931 році в Канаді. Лауреат Букерівської премії 2009 року за сукупність досягнень, триразовий лауреат канадської премії генерал-губернатора, кілька разів було оголошено претендентом на Нобелівську премію.

   Її перше оповідання було надруковано в 1950 році. У 1968 році була опублікована перша книга Мунро "Танець щасливих тіней" (Dance of the Happy Shades).
   Прозу 82-річної канадської новелістики нерідко порівнюють з чеховською. В її коротких творах, як і в оповіданнях російського класика, сюжет вторинний, важлива глибина переживань героїв, точніше - героїнь, так як Мунро пише в основному про жіночі долі. Її розповідь "Ведмідь перейшов через гору" була екранізована в 2006 році під назвою  "Далеко від неї",  головну роль у фільмі зіграла  Джулі  Крісті. Картина булла номінована на "Оскар" за кращий адаптований сценарій.

   Букмекери називали Мунро другиою після Харукі  Муракамі претенденткою на Нобелівську премію цього року.
   Торік лауреатом "Нобелівки" з літератури став китайський письменник  Мо Янь.
Що являє  собою Нобелівська премія
   Нобелівські премії – найбільш престижні міжнародні премії, щорічно присуджуються за видатні наукові дослідження,  революційні винаходи або великий внесок у культуру або розвиток суспільства і названі на честь їх засновника, шведського інженера-хіміка,  винахідника і промисловця Альфреда Бернхарда Нобеля.

Немає коментарів:

Дописати коментар