понеділок, 10 березня 2014 р.

Мовні шкідники та їхнє лікування

Автор: Пересыпко Мария, главный редактор            

    На сьогодні є досить актуальною проблема чистоти рідних мов. Ряд різноманітних факторів впливає на появу небажаних мовних шкідників, які сприяють вимиранню літературної мови як такої. Розмовна мова з усіма її вадами може стати замінником унормованій. Для того, щоб запобігти цьому вкрай небезпечному процесу, необхідно спочатку виокремити основні «хвороботворні» чинники, а потім вже призначити лікування. Заради об`єктивного аналізу проблеми, були опитані представники кафедр української та російської філології нашої школи. Вчителі розповіли про те, що, на їхній погляд, забруднює мову, та як з цим можна боротися. 

Раєвська Наталія Іванівна, учитель російської мови та світової літератури: 
  

 «Все мы подвержены влиянию общественной жизни. Даже учителя русского языка порой могут употреблять не совсем те слова, что нужно. Я считаю, если мы держим себя в рамках, мы тем самым бережем язык, делаем всё для того, чтобы он был чистым и справедливым».





Назаренко Любов Борисівна, учитель російської мови та світової літератури:

  
 «Очень распространено сейчас употребление жаргонизмов и вульгаризмов. И это, на самом деле, страшно. Ведь слово очень весомо, а его неправильное применение может привести к нежелательным последствиям. Мы должны следить за своей речью, помнить о том, что мы люди. А люди должны быть культурными, воспитанными, думать о своем облике».





Панфілова Марина Олександрівна, учитель української мови та літератури:
 

 «Ми живемо на Сході, де суржик – це нормальне явище. Розмовляти українською мовою на нашій території не є модним та розповсюдженим. Навіть в державних установах ми скоріш почуємо суржик або російську мову, аніж державну. У людини для того, щоб реалізовуватись, повинно бути відповідне середовище. Найкращий варіант – це, коли в родині відчувається підтримка щодо обрання рідною мовою української».





Пошва Лія Борисівна, учитель української мови та літератури: 



   «В нашій мові зараз дуже багато слів іншомовного походження. Ті з них, які не мають українських відповідників, мають право на існування. Але ті, які можна замінити, не варто вживати». 





Мельник Ірина Анатоліївна, учитель української мови та літератури:
  

   «Мова забруднюється сленгами. Від цього, мені здається, ми нікуди не дінемось, але, без сумніву, треба намагатися більше спілкуватися літературною українською мовою».








Тимошенко Оксана Григорівна, учитель української мови та літератури:
   



   «Суржик в Запорізькому краї є дуже актуальною темою. Кожен з нас повинен боротися з цією проблемою, читаючи, працюючи над собою та зі словником».


Немає коментарів:

Дописати коментар