вівторок, 12 квітня 2016 р.

Перший політ людини в космос



     Пропонуємо Вашій увазі нову рубрику «Цей день в історії». Тут ми будемо освітлювати найбільш важливі і значущі історичні події, які відбулися в нашій країні та світі в цілому, додатком  до рубрики стане «Історичний календар».

Ведучі рубрики: Верлинська О. учениця 8-А, Денисенко А.Л. учитель історії.
Інформацію взято за матеріалами інтернет видань

12 квітня - Всесвітній день космонавтики та авіації
Перший політ людини в космос
      12 квітня 1961 громадянин Радянського Союзу старший лейтенант Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток-1» уперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Цю дату відзначає весь світ, оскільки цей день - день тріумфу науки і всіх тих, хто сьогодні працює в космічній галузі. Політ, що тривав 108 хвилин, зробив ім'я Юрія Гагаріна всесвітньо відомим, а сам перший космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу. Але мало хто знає про те, що першим космонавтом міг стати товариш і дублер Гагаріна Герман Степанович Титов. Хто буде летіти, вирішив Микола Каманін, організатор підготовки першого загону космонавтів у період з 1960 по 1971 рік.

      І ось день польоту. Підйом у Гагаріна ранній - в 5:30, в 6:00 вже відбулося засідання Держкомісії. Але відведений по хвилинах розпорядок запуску ледве вдалося виконати. Досить багато часу зайняли прощання з космонавтом. Під час польоту зв'язок з Гагаріним тримали тільки троє - сам Каманін, Сергій Корольов і космонавт Павло Попович. Старт пройшов на відмінно, але в момент, коли зник зв'язок з космонавтом, всі помітно хвилювалися. Ракета приземлилася в розрахованій точці (на південь від Волгограда на 110 км). Вечір 12 квітня проводився в будівлі обкому в Куйбишеві, де були присутні Сергій Корольов і шість космонавтів, члени Держкомісії, керівники області . Так закінчився цей тривожний, радісний, переможний день.

    Тріумф радянської космічної програми став шоком для США, які запланували перший космічний політ на травень 1961 року. Більш того, Гагарін здійснив обліт Землі, досягнення, яке американці змогли повторити лише в лютому 1962 року.

      Як свято - День космонавтики - був встановлений Указом Президії Верховної Ради СРСР від 9 квітня 1962 року народження, а міжнародний статус отримав в 1968 році на конференції Міжнародної авіаційної федерації. А 12 квітня на честь свята в різних країнах проходять всілякі заходи - виставки, конференції, науково- просвітницькі та освітні лекції та семінари, покази фільмів та багато іншого. Адже це спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.
      Пам'ять про Героя Радянського Союзу Юрія Олексійовича Гагаріна залишиться на віки! Ось невеликий перелік пам'ятних знаків про нього:
  • місто Гжатск і Гжатський район перейменовані в місто Гагарін і Гагарінський район (Смоленська область)
  • в 2011 році ім'ям Юрія Гагаріна був названий Міжнародний аеропорт Оренбурга
  • Саратовський державний технічний університет імені Ю.А. Гагаріна
  • аеропорт імені Юрія Гагаріна в місті Намібе, Ангола
  • в Саратові щорічно проводяться традиційні змагання з мотокросу, присвячені пам'яті Гагаріна
  • виведений сорт гладіолусів під назвою « Посмішка Гагаріна»
  •  ім'я Гагаріна носить кубок, який вручається переможцю Континентальної хокейної ліги
  • ім'ям Гагаріна названі бульвари, вулиці, проспекти, площі, райони. Зокрема, в нашому Запоріжжі є вулиця Гагаріна, центральний парк імені Гагаріна в Космічному мікрорайоні, а також районна дитяча бібліотека носить його ім'я ;
  • знято велику кількість документальних і художніх фільмів. Останній - в 2013 році під назвою « Гагарін. Перший в космосі »
  • Юрій Гагарін зображений на пам'ятних монетах в декількох країнах світу (СРСР, Чехословаччина, Ліберія, Бенін, Сан -Марино)


Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!

Немає коментарів:

Дописати коментар