суботу, 21 лютого 2015 р.

21 лютого день рідної мови!

Рубрика:"ЧИТАЄМО РАЗОМ"                          
 Автор: Троцко Валерія, літературний редактор

     У листопаді 1999 року Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день рідної мови, який уперше відзначався 21 лютого 2000 року в Парижі. Заснування цього свята має велике значення, тому що, за оцінками фахівців, на сьогодні існує близько 6000 мов. І багатьом із них загрожує зникнення... 

Рідна мова моя

     Для кожного народу рідна мова – духовний скарб, який він намагається збе­регти за всяку ціну. Адже мова - це душа народу, його iсторiя i духовна сила. Саме в мові відображаються звичаї та традиції, життєвий досвід і культурні цінності кожної нації... Але, на жаль, у будь-якому суспільстві знайдуться люди, які не поважатимуть рідну мову. Саме через таких людей на Землі вже зникли кілька мов. Так тривати не може. Відомий педагог Василь Сухомлинський писав: «Без поваги, без любові до рідного слова не може бути ні всебічної людської вихованості, ні духовної культури». І справді, не поважаючи рідної мови, ми ніколи не зможемо називатись гідними громадянами, патріотами своєї країни. Ніщо не замінить її. Кожен повинен пишатися нею. 


     Українська мова – досить молода у порівнянні з іншими мовами. Та її вже огорнула велика проблема. Будьмо чесними : мало хто з нас спілкується рідною мовою. Чому так сталося? Чим українська мова гірша за інші? Чому не заслуговує на нашу любов і пошану? І чи є ми українцями,коли не розмовляємо українською? Це не означає, що зараз же всі мусять спілкуватись державною мовою. Але змінити своє ставлення до неї має кожен. Послухаймо українські народні пісні – і вони нам здадуться кращими, ніж усі іноземні! Послухаймо, як ллється українська мова з наших вуст – і відчуємо со­лодкий присмак неймовірно рідного, надзвичайно доброго почуття, притаман­ного тільки нашому мудрому волелюбному народові. Ми можемо впевнено ска­зати, що українська мова – найспівочіша , наймелодійніша, найкраща! Вона, немов пахуча квітка, вкрита ранньою росою, дарує нам натхнення та радість життя. То ж , дорогі друзі, бережімо та шануймо рідну мову – мову, якою наділила нас Батьківщина! 



Деякі цікаві факти про мови світу

· Китайська мова має назву «мандарин» і розмовляє нею близько 885 мільйонів людей. Для порівняння: російською мовою говорить «лише» 170 мільйонів. 
· Для того, щоб досконало навчитися писати китайською мовою, необхідно вивчити 400000 символів.
· В країні Папуа-Новій Гвінеї спілкуються більш, ніж на 700 мовах і діалектах.
· Англійська мова вважається найважчою з усіх європейських мов. 
· У деяких частинах Французької Гвінеї дуже поширена мова Таки. Цікаво, що в цій мові всього 340 слів. 
· Найдовший алфавіт, що складається з 74 букв, має кхмерська мова. Вона є офіційною в Камбоджі.
· Фінська мова має 15 відмінків.
· Найдавніша літера, яка вимовляється і на даний момент - буква «О». Буква входить в 65 алфавітів в усьому світі. 
· Мова із найкоротшою абеткою – 12 літер: ротокас (одна зі східнопапуаських мов). Нею розмовляють 4000 людей.




Немає коментарів:

Дописати коментар