неділю, 22 лютого 2015 р.

22 лютого: це цікаво знати

Рубрика:"ЧИТАЄМО РАЗОМ"                   
 Автор:  Хвостова Яна, учениця 7-А класу
Джерело: «Рідна країна»
    Ті, що тужили за романтикою, не раз не розуміли цілої її сили. Ті ж, що її нищили, розуміли ту силу у всій її могутній загрозливості, і – власне тому – нищили.
Олена Теліга
   За церковним календарем 22 лютого вшановують мученика Никифора, преподобного Панкратія Печерського та святителя Інокентія.
    У народі 22 лютого говорили: «Після Панкрата зима вже темними ночами тікає». І справді, день щоразу збільшується вже на 4-5 хвилин. До речі, у порівнянні з 21 грудня – днем зимового сонцестояння – він збільшився майже на дві з половиною години, що, безумовно, свідчить про наближення теплого сезону.

    Вважається, що з цього дня сильний мороз найчастіше буває лише вночі. Раніше була традиція на Никифора збирати різне насіння, виставлять його на три ранкові зорі на мороз і відкладати їх до посівної — вважалось, що це дає більшу стійкість рослинам до температурних перепадів.
  Іменинниками 22 лютого є:
 Геннадій, Никифор, Інокентій, Панкратій
 
22 лютого народились:

1806 — Левко Боровиковський (Полтавська обл...), український поет, байкар, фольклорист, етнограф, засновник жанру літературної балади.
«Дніпре, прадіду віків! Срібним плеском хвиль глибоких Розкажи мені дідів Казку добристей високих; Розгласи в далекий край Славу давнюю Украйни І князів святії тайни Перед світом не скривай» (Левко Боровиковський).

1880 — Осип Турянський (Львівіська обл...), український письменник і літературний критик. Автор повісті-поеми «Поза межами бою».

1924 — Олександр Кучеренко, вйськовий льотчик. учасник Другої світової війни з січня 1944 р. Здійснив 130 бойових вильотів. герой Радянського Союзу.

22 лютого відзначають:

    Міжнародний день підтримки жертв злочинів (Уряд Англії 22 лютого 1990 року опублікував «Хартію жертв злочинів». З того часу в усьому цивілізованому і демократичному світі відзначають день підтримки жертв злочинів).

22 лютого в історії:

1630 р. – вважається, що у цей день англійські колоністи вперше спробували попкорн, яким їх почастував індіанець на ймення Кводекуайн. Попкорн виготовлявся тисячоліттями стародавніми індіанцями Америки, які виявили різновид маїсу, здібного до здуття при нагріванні, яке пояснюється особливою будовою зерна, в якому знаходиться крапелька крохмалю, що містить воду. При нагріванні вода скипає, пара висаджує оболонку зсередини і зерно розкривається, збільшуючись в об'ємі.

1635 р.- з ініціативи кардинала Ришельє утворена Французька академія.
1732 р. – народився Джордж Вашингтон, громадський та військовий діяч, перший президент Сполучених Штатів Америки.

    1810 р. – народився Фредерік Шопен, найвидатніший польський композитор та піаніст, представник романтизму в музиці (2 концерти, 57 мазурок, 16 полонезів, 19 вальсів, 19 ноктюрнів тощо). Композиторська техніка Шопена вельми нетрадиційна і багато в чому відступає від прийнятих в його епоху правил і прийомів. Шопен був неперевершеним творцем мелодій, він одним з перших приніс у західну музику невідомі їй доти слов'янські ладові та інтонаційні елементи і таким чином підірвав непорушність класичної ладогармонічної системи, що склалася до кінця 18 ст. Те саме стосується ритму: використовуючи формули польських танців, Шопен збагатив західну музику новими ритмічними малюнками. Він розробив суто індивідуальні — лаконічні, замкнуті в собі музичні форми, які найкращим чином відповідали природі його такої ж самобутньої мелодичної, гармонічної, ритмічної мови.

1857 р. народився Генріх Герц, німецький фізик, засновник електродинаміки, на честь якого названа одиниця частоти. Перший отримав електромагнітні хвилі, існування яких теоретично передбачено Максвеллом. Дослідження властивостей електромагнітних хвиль, проведені Герцом показали, що ці хвилі підлягають тим же законам, що й світлові. Цим відкриттям підтверджено електромагнітну теорію світла.
 1885 р. — Чарльз Кріторз почав в Чикаго впровадження першої компактної і мобільної машини для виробництва попкорну. У 1984 році був винайдений попкорн для мікрохвильових печей. У Північній Америці попкорн є традиційною закускою в кінотеатрах, в яких продається, починаючи з 1912 року.
 1935 р. — літакам було заборонено пролітати над резиденцією президента США — Білим домом.
 1942 р. — померла Теліга Олена Іванівна, поетеса, літературний критик, діяч української культури.
 1945 р. — Раднарком СРСР ухвалив рішення щодо будівництва метро в Києві.
 1960 р. — помер Паторжинський Іван Сергійович, український співак (бас), Народний артист СРСР.
 1966 р. — в СРСР запущений супутник «Космос-110»: уперше екіпаж складався з двох собак — Вєтєрка і Уголька



Немає коментарів:

Дописати коментар