вівторок, 19 листопада 2013 р.

Прагніть до толерантності!

Рубрика:"ЧИТАЄМО РАЗОМ"
Автор: Полявка Т.І., практичний психолог ЗОШ № 23


   Жила собі на світі сім’я. Вона була непроста. Понад 100 осіб налічувалося в цій родині, й усі були такими різними. Сім’я займала ціле село. Ви скажете: «Ну і що, хіба мало великих сімейств на світі?» Але річ у тім, що сім’я була особлива – мир і злагода панували в ній. Отже, на селі ні сварок, ні лайки, ні бійок і розбратів не було.
   Дійшов поговір про цю родину до самого володаря країни, і вирішив він перевірити, чи правду говорять люди. Прибув він до села, і душа його зраділа: довкола чистота, красота, достаток і мир. Добре дітям, спокійно людям похилого віку. Здивувався він. Прийшов до голови родини і сказав: «Розкажи, як ти досягаєш такої згоди і миру в твоїй сім’ї». Той узяв аркуш паперу і написав три слова «любов», «прощення», «терпіння». І в кінці аркуша: «Сто разів любов», «Сто разів прощення», «Сто разів терпіння». Прочитав володар і запитав: «І все?». «Так», -відповів старий, - це і є основа життя будь – якої зразкової сім’ї. Подумавши, додав: «І світу теж».
   Толерантність – саме те, чого не вистачає зараз деяким людям і націям: терпіння, терпимість, розуміння, дружнє ставлення, спокій, адекватне сприйняття.
У першу чергу, толерантність – це прийняття всіх такими, які вони є, взаємодія з ними на основі згоди.
  Поділ людей на толерантних та і не толерантних  є досить умовним. Кожна людина у своєму житті робить як толерантні, так і інтолерантні вчинки. Але здатність поводитися толерантно може стати рисою характеру, і отже – забезпечить успіх у спілкуванні. Толерантні люди більше знають про свої вади і переваги. Вони критично ставляться до себе і не прагнуть у всіх бідах звинуватити інших, не перекладають відповідальність. Толерантна людина не ділить світ на два кольори – чорний і білий. Вона не акцентує уваги на розбіжностях між «своїми» і «чужими», і тому готова вислухати й зрозуміти іншу точку зору.
   Почуття гумору та здатність сміятися зі своїх слабких сторін – особлива риса толерантної людини. У того, хто здатний на це, менша потреба домінувати і з погордою ставитися до інших. Тому толерантна особистість знає і правильно оцінює себе. Її добре ставлення до себе співіснує з позитивним і доброзичливим ставленням до всіх.
   Анкетування, проведене серед учнів нашої школи ( 6 -9 класи), дало такі результати: високий рівень толерантності притаманний тільки 17% школярам, середній рівень – 59%, низький – 24%.
   Тобто для більшості учнів характерні як толерантні , так і інтолерантні риси. В одних соціальних ситуаціях вони ведуть себе толерантно, в інших - проявляють інтолерантність, здатні на зайву різкість, неповагу до співрозмовника, неповною мірою вміють відстоювати свою точку зору, висуваючи переконливі аргументи.
   Якісний аналіз аспектів толерантності показує, що за видами толерантності більш розвинута толерантність як риса особистості (учнів 6, 8,9 класів ). 
  В учнів 7-их класів більше прояву етнічної толерантності, тобто велика цікавість у сфері міжкультурної взаємодії. 
  У всіх учнів знижена соціальна толерантність, тобто толерантність до груп меншинств, психічно хворих, злиднів.
Прагніть до толерантності!
Для цього намагайтесь дотримуватись порад психологів:
- будьте готові до того, що всі люди різні - не кращі й не гірші, а просто різні;
- навчиться сприймати людей такими, якими вони є;
- цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;
- зберігайте «своє обличчя», знайдіть себе і за будь – яких обставин залишайтеся самим собою.

                                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар